Meeste vrouwen op GR22-lijsten 010 en 030

Rutte IV is het eerste kabinet dat meer VVD-vrouwen telt dan -mannen. Op 16 maart vinden de verkiezingen voor de gemeenteraden plaats. Hoe mooi zou het zijn als ook daarin meer VVD-vrouwen een plek zouden bemachtigen dan ooit tevoren? Een goede manier om dat voor elkaar te krijgen, is door voldoende vrouwen op verkiesbare plekken te zetten op de lijsten. Benieuwd of de lokale afdelingen dat is gelukt? Lees dan snel verder!

Met de installatie van het kabinet Rutte IV stond voor het eerst in de geschiedenis een groep bewindslieden op het bordes die voor de helft uit vrouwen bestond. Draagt het aantal vrouwen op de lokale verkiezingslijsten bij aan een vergelijkbaar resultaat voor de gemeenteraden? Op verzoek van het Liberaal Vrouwen Netwerk zocht het partijsecretariaat het voor je uit. Dit zijn de conclusies:

  • Percentage vrouwen op de lijsten strookt met dat van vrouwelijke leden - In totaal staan er 1.628 vrouwen op de GR22-verkiezingslijsten voor de VVD. Dit is 27,25% van het totaal aantal VVD-kandidaten en komt aardig in de buurt van het aandeel vrouwelijke leden van de partij (25%).

  • Percentage vrouwelijke lijsttrekkers neemt licht af - Voor GR22 zijn er 81 vrouwelijke lijsttrekkers voor de VVD. Dit is 25,47% van het totaal (318). Tijdens de vorige gemeenteraadsverkiezingen (GR18) was dit aantal 84, wat neerkwam op 26,5% van de toen in totaal 317 lijsttrekkers.

  • Twee grote steden scoren hoger dan gemiddeld - In twee van de vier grootste steden is het percentage vrouwen dat voor de VVD op de lijst staat hoger dan gemiddeld. In Rotterdam is ruim een derde (34%) van de kandidaten vrouw. In Utrecht is dat 30%. Amsterdam en Den Haag scoren beide met 26% vrouwen op de lijst lager dan het landelijk gemiddelde voor de VVD.

  • Rotterdam en Utrecht toppen de regio’s; bijna alle regio’s scoren hoger dan Amsterdam en Den Haag - Rotterdam en Utrecht doen het beter dan het gemiddelde van de regio’s. Bijna overal is het percentage vrouwen op de lijst hoger dan in onze hoofd- en regeringsstad. Zuid (25,3%) en Flevoland (21%) scoren lager. 

  • Meeste vrouwelijke lijsttrekkers in Flevoland - Wat betreft het percentage vrouwelijke lijsttrekkers per regio neemt Flevoland (40%) de koppositie in. Deze top 5 bestaat verder uit Zeeland (33,3%), Friesland (31,3%), Drenthe (30,8%) en Noord-Holland (27,9%). 

  • Pekela heeft hoogste percentage vrouwen op de lijst - De gemeente met het hoogste percentage vrouwen is het Groningse Pekela. Hier zijn maar liefst vier van de in totaal vijf kandidaten op de VVD-lijst vrouw. Borne, Nieuwegein, Woudenberg en Peel en Maas volgen deze gemeentes op de voet. In de top 5 van hun VVD-afdelingen staan drie vrouwen.

    Ook op de lijst voor
     Wassenaar staan vier vrouwen bij de bovenste vijf. In percentage berekend (het aantal vrouwen ten opzichte van het totaal aantal plekken), haalt deze gemeente de top van dit klassement echter niet. 

  • Steekproef in 15 gemeenten toont stijging t.o.v. vorige verkiezingen - In 2018 evalueerde het partijsecretariaat de kandidatenlijsten aan de hand van een steekproef. Speciaal voor deze nieuwsbrief vergeleken ze de cijfers van toen met die van nu. Net als vier jaar geleden keek het secretariaat naar de lijsten van de vijf kleinste, vijf middelgrote en de vijf grootste gemeenten (zie het staafdiagram hieronder). Voor wat betreft vrouwelijke kandidaten voor de raad laten deze in 2022 ten opzichte van 2014 en 2018 allemaal een stijging zien.


Lees ook:

▸ Stel jij je kandidaat voor Provinciale Staten of Waterschap?