Op de warmste 1 juli ooit zat de zaal bomvol energie en enthousiasme. Wat een topavond was het 'Meer Vrouwen bij Defensie'-event! Samen met demissionair minister Ruben Brekelmans, andere inspirerende sprekers en een groep betrokken deelnemers spraken we over hoe we de krijgsmacht nog sterker én diverser kunnen maken.
Waarom extra aandacht voor vrouwen?
Defensie wil groeien naar 100.000 mensen, militairen, burgers en reservisten. Vrouwen zijn ondervertegenwoordigd in het leger en zijn onmisbaar om dit doel te bereiken.
Tijd om daar werk van te maken! Daarom gingen we hierover in gesprek met:
- Tessa Huisman, directeur Personeelsbeleid bij Defensie
- Majoor-vlieger b.d. Jendy Jalving, voorzitter van netwerk Vrouw & Defensie
- Luitenant-kolonel Maurits Wygman, hoofdofficier en ally voor vrouwen
- Luitenant-kolonel Marieke van Deemter, militair arts
- Kapitein Lin Brandwacht, Lucht Mobiele Brigade
Rolmodellen die inspireren
De minister benadrukte hoe belangrijk het is om samen te werken: "Ik nodig jullie allemaal uit om actief mee te denken. Samen maken we Defensie toekomstbestendig en zorgen we voor een sterk verkiezingsprogramma voor de Tweede Kamerverkiezingen op 29 oktober."
We spraken uitgebreid over hoe belangrijk meer diverse vrouwelijke rolmodellen bij Defensie zijn. Vrouwen waarin verschillende vrouwen zich kunnen herkennen. Het nieuws dat prinses Amalia naast haar studie bij Defensie gaat werken, kon op veel enthousiasme rekenen. Geweldig inspirerend, en niet alleen voor jonge vrouwen!
Cultuur is cruciaal
Militairen, professionals en andere geïnteresseerden – vrouwen én mannen – gingen openhartig in gesprek. Wat steeds terugkwam, en perfect aansloot bij de oproep van de minister? Hoe cruciaal de cultuur is. En hoe vrouwen en mannen samen een omgeving kunnen creëren waarin iedereen zich welkom voelt. Meer flexibiliteit helpt daarbij.
Denk bijvoorbeeld aan:
- De mogelijkheid om je carrière als militair af te wisselen met werk in het bedrijfsleven
- Eenvoudiger zij-instromen
- Voorkomen dat militaire partners met kinderen tegelijk op uitzending gaan
In verschillende landen bestaan al vormen van flexibele inzet en regelingen voor gezinnen. Zo zijn er plekken waar afspraken helpen voorkomen dat partners met kinderen tegelijk op uitzending gaan. Ook kun je in sommige landen als specialist vanuit de 'burgerwereld' eenvoudiger instromen bij Defensie. Maar vanzelfsprekend is het nergens. Nederland kan hier dus echt vooroplopen.
Dubbel winst
Meer flexibiliteit levert trouwens niet alleen voordeel op voor vrouwen. Ook mannen kunnen – en willen – hier gebruik van maken, zo maakten de deelnemers duidelijk. Dubbel winst dus!
We kijken met trots terug op een avond vol inspiratie, goede ideeën en mooie ontmoetingen.
Meer weten? Bekijk hier een paar interessante bronnen:
- Australië: Defence Flexible Work Arrangements
- Noorwegen: Likestilling og mangfold (Gelijkwaardigheid en diversiteit)
- Zweden: Jämställdhet och mångfald (Gendergelijkheid en diversiteit)
- Duitsland: Bundeswehr Familienfreundlichkeit
- Canada: Military Family Services
- Verenigd Koninkrijk: Lateral Entry
- Nederland: Diversiteit en inclusie
▸ Like dit artikel op Linkedin.