Marjolijn maakt vergeten vrouwen zichtbaar

Liberale vrouwen komen overal in het land samen om Internationale Vrouwendag te vieren. Marjolijn van Leeuwen, stadsgids bij Mooi Middelburg en projectleider van de Gemeenteraadsverkiezingen 2026 voor de VVD, trakteert geïnteresseerden op 7 maart op een boeiende reis langs de verhalen over de verborgen vrouwen van Middelburg.

Vergeten vrouwen van Middelburg komen weer tot leven In de traditionele verhalen over beroemde Middelburgers komen vrijwel geen vrouwen voor, ontdekte Marjolijn, die ook zelfstandig tekstschrijver is. "Straatnamen die ooit naar vrouwen waren vernoemd, zijn in de loop der tijd veranderd. Zo heette de St. Barbarakapel opeens de Gasthuiskerk. Alle vrouwen lijken wel uit de geschiedenis geschreven, terwijl er zoveel boeiends te vertellen is."

Historische schatten hersteld Marjolijn is vastbesloten om de vergeten vrouwen van haar woonplaats weer zichtbaar te maken en hun nalatenschap te herstellen. De Middelburgse zal haar lezing op de vooravond van Internationale Vrouwendag rond het jaar 1000 beginnen, met de gravinnen. Ook zal ze vertellen over vrouwen in kloosters, de rol die vrouwen door de loop van in bedrijven speelden en de bijdrage die ze leverden aan de wetenschap. Een van de vrouwen die ze daarbij zal eren, is Betsy van Leeuwen, een Middelburgse verzetsheldin die tijdens de oorlog Joodse kinderen hielp onderduiken. "Een heel bijzonder verhaal en belangrijk cultureel erfgoed."

 Lees meer over Marjolein's lezing

 Meer evenementen van liberale vrouwen voor Internationale Vrouwendag